8 timers reglen

For at sikre maksimal velfærd for svin, gælder at de hverken må holdes i permanent lys eller permanent mørke. 

I LBK om beskyttelse af svin, § 8 anføres, at svin skal holdes i en belysning, der følger en 24- timers rytme og har sammenhængende perioder på mindst 8 timer pr. dag med henholdsvis lys og mørke. Lyset skal endvidere have en lysintensitet på mindst 40 lux.* 

Med en lysmåler og automatiseret tænd/sluk, vil det være muligt at udnytte det naturlige lys udefra, og kun supplere med energikrævende belysning, når det er nødvendigt. Specielt i vinterhalvåret er det et problem at opnå de 8 timer ved naturlig belysning.

En automatisering af tænd/sluk giver en 100% sikkerhed for dyrenes velfærd – og sikrer samtidig, at der ikke bruges mere energi til opgaven end højest nødvendigt (Fødevarestyrelsen, 2020)*.